Menu

 

Trajna šminka podrazumeva ubacivanje pigmenta u dermis, na sličan način kao i kod tattoo-a, s tim da se koristi drugačija oprema i drugačija vrsta pigmenata.

Rezultati zavise od početnog stanja obrva, stručnosti onoga koji izvodi proceduru ubacivanja pigmenta, kaliteta pigmenta, a i od kvaliteta kože. Nije moguće sa sigurnošću predvideti koliko će godina trajna šminka da traje. U nekim slučajevima, može trajati godinama, dok se kod nekih potreba za korekcijom može javiti nakon godinu dana. Što su senke suptilnije, to je veća verovatnoća da će dorada biti potrebnija. Preterano izlaganje suncu, piling i isušivanje kože, kao i agresivni kozmetički tretmani, mogu dovesti do toga da trajna šminka počne da bledi. Zato je važno negovati kožu i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Solarijum i jako sunce bi trebalo izbegavati.

Odmah nakon procedure, šminka izgleda tamno i rad izgleda „tanji“ i oštriji nego što stvarno jeste, ali za nekoliko dana, kada krasta otpadne i epidermis se oporavi, dobija prirodni i svetliji ton, a šminka (npr. obrve) izgleda svetlije, punije i „deblje“.

Često ćete čuti da pigmenti za trajnu šminku „sami“ nestaju iz kože. Ovo nije tačno. Koža vremenom resorbuje ove pigmente, ali NIKADA POTPUNO, pa se može desiti da pigment negde bude jači, a negde slabiji, stvarajući nepravilnost i izgled „mrljica“. Zato kad jednom dobijete trajnu šminku, treba da budete spremni na to da ćete morati ili da je dorađujete onda kada bude potrebno, ili jednog dana uklonite laserom. Ni uklanjanje laserom nije uvek u potpunosti izvodljivo, jer se neki pigmenti uklanjaju teže. Zato je važno da zaposleni u studiu u kojem ćete raditi trajnu šminku znaju šta rade i da ne preteruju sa tamnim pigmentima, oštrim ivicama itd. Cilj je postići što prirodniji izgled. Ovo nije uvek u potpunosti moguće, pogotovo u slučajevima kada osoba nema obrve, ili ima veoma retke i svetle obrve. Međutim, nije neizvodljivo. U većini slučajeva, potrebna je samo jedna korekcija nakon tri nedelje ili mesec dana.

Kao i kod tattoo pigmenata, može doći do alergija na pigmente za trajnu šminku. Ovakvi slučajevi su veoma retki, ali postoje. Još jedna neželjena posledica može biti infekcija i/ili problemi pri zarastanju, ali ovo se može sprečiti ako se osoba pridržava uputstava za negu.