Menu

Mikropigmentacija kože glave (skalpa) podrazumeva ubacivanje pigmenta mikroiglom u dermis glave, na mestima gde je nekada bila kosa, ali je usled različitih faktora došlo do gubitka kose ili proređenosti. Ovo je dobro rešenje kako za muškarce, tako i za žene koje imaju ovakav problem.

Prednosti nad operativnom tehnikom (transplatacijom kose) su sledeće: kraće trajanje procedure, manje zahtevan oporavak, daleko niži stepen bola nakon tretmana, veća izvesnost i „puniji“ i gušći izgled kose. Naravno, ovaj tretman je i pristupačniji, nosi manji rizik i daleko manje košta nego tranplatacija kose.

Tretman mikrpigmentacije kože glave stvara utisak kao da je kosa gušća. Odlično simulira izgled guste kose nakon brijanja glave. Kod osoba koje imaju dužu kosu, ali mestimično proređenu, mesta na kojima kosa nedostaje se uspešno ispunjavaju pigmentom i stvara se utisak gustine.

Trajnost rezultata je krajnje individualna. Dešava se da rezultat traje i do 4 godine, ali prosek je između 1.5 – 2.5 godine, a onda je potrebna dorada. U nekim slučajevima dorada je veoma mala, a to zavisi od mnoštva faktora (izlaganje suncu, metabolizam, briga o koži glave, prekomerno isušivanje, itd). Dakle, sam klijent je taj koji će doprineti trajnijim rezultatima, ukoliko brine o koži glave.

Pigment neće potpuno i u celosti nestati, već će mestimično bledeti. Tada je vreme za korekciju.

Ono po čemu se ovaj tretman razlikuje od tetovaže je vrsta pigmenta koji se koristi, debljina igle, dubina i tehnika ubacivanja pigmenta.

Iako pigment može izgubiti na jačini i oštrini, neće se desiti ono što se često dešava sa standardnim tattoo pigmentima (promena boje, značaniji gubitak oštrine itd) usled protoka vremena.

Tretman nije bolan koliko regularno tetoviranje. Na nekim mestima, koža glave je osetljivija, dok je na drugim nije, i od toga zavisi i stepen neprijatnosti. Ne možemo reći da ne boli, ali nije ni nepodnošljivo. Stepen bola je niži nego kod tetoviranja.

Preporučljivo je raditi četiri sata – ne duže od toga – da ne bi došlo do prekomerne iritacije kože glave. Ukoliko slučaj nije teži, ovo vreme je čak dovoljno da se tretman potpuno završi. Ukoliko je slučaj gubitka kose ozbiljniji, biće potrebna dva tretmana.

Pre procedure, nije preporučljivo uzimati lekove koji razređuju krv, na primer aspirin. Nemojte piti alkohol barem 48 sati pre tretmana.

Odmah nakon tretmana, koža glave će biti pomalo iziritirana i otečena, ali ovo je normalno i brzo prolazi. Važno je da ne dirate ništa i pobrinete se da koža uspešno zaraste. Pigment će izgledati prilično taman, ali ne brinite: ovo je normalno i čim se proces zarastanja završi, poprimiće svetliji i prirodan izgled.

Oporavak traje nekoliko dana. Nije zahtevan i ne nosi rizike, ukoliko se pridržavate jednostavnih uputstava: ne perite kožu glave barem tri/četiri dana nakon tretmana i ne mažite je ničim. Ne nosite kape ili šešire, ne stavljajte ništa preko kože glave. Nemojte se znojiti prvih nekoliko dana. Ako radite u prljavom okruženju ili obavljate fizički rad, najbolje bi bilo da uzmete nekoliko slobodnih dana, dok se koža sasvim ne oporavi. Nakon 10 dana, koža će biti potpuno oporavljena.

Nakon šest nedelja, trebalo bi da se vratite na redovnu kontrolu, i tada ćemo utvrditi da li vam je potrebna korekcija. Ovo se dešava češće nego što je to slučaj sa tetovažom, jer koža glave je drugačija, a i pigment i dubina njegove implmentacije su drugačiji nego kod standardne tetovaže. Veoma je važno da se pojavite nakon šest nedelja. Ukoliko je potrebna dorada, ona se ne naplaćuje, ako dođete u navedenom roku.

Nije preporučljivo koristiti preterano tamne pigmente, jer kada Vaša kosa počne da sedi, doći će do jakog kontrasta i ovo neće izgledati prirodno. Crni pigment je preporučljiv samo ženama koje inače farbaju kosu u crno.

Izbegavajte izlaganje agresivnom suncu. Štitite kožu glave kremama sa zaštitnim faktorom i izbegavajte direktno sunčanje (zaštitite glavu kačketom ili šeširom). Ako provodite mnogo vremena na suncu, ne bi trebalo da se opredeljujete za ovaj tretman, jer sunčevi zraci utiču na pigment.